Bāreņu svētdiena



Mīļie draugi – šosvētdien pirmoreiz svinēsim      Bāreņu svētdienu!
(Darbosies arī svētdienas skola)!

1. Latvijā alternatīva vecāku aprūpei (aprūpei ģimenē) līdz brīdim, kad bērns varēs atgriezties pie saviem vecākiem, tiks adoptēts vai sasniegs pilngadību, ir ārpusģimenes aprūpe, t.i., aprūpe pie aizbildņa, audžuģimenē vai bērnu aprūpes iestādē. Adopcija ir viens no iespējamiem variantiem bāreņu un bez vecāku gādības palikušo bērnu aprūpei, ja tiem nav iespēja atgriezties bioloģiskajā ģimenē. 
Pēc Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas apkopotajiem bāriņtiesu datiem uz 2014.gada 1.janvāri ārpusģimenes aprūpē atradās pavisam 7 967 bērni. Aprūpe ģimeniskā vidē tika nodrošināta 78% no visiem ārpusģimenes aprūpē esošajiem bērniem. Diemžēl visiem bērniem nebija iespējams nodrošināt iespēju dzīvot ģimeniskā vidē, un bērnu aprūpes iestādēs (bērnu namos) bija ievietoti 1,8 tūkst. jeb 22% no visiem ārpusģimenes aprūpē esošajiem bērniem.

Vēlamies šajā gadā atbalstīt šo darbu ar ziedojumiem SOS bērnu ciematiem Baznīcā būsim nolikuši īpašu ziedojumu kastīti šai vajadzībai!

SOS Bērnu ciematu asociācija. Kas ir svarīgi – tas nav kaktu kantoris, bet gan liela, starptautiska, nevalstiska organizācija, kas dibināt 1949. gadā un darbojas 134 valstīs http://www.sos-childrensvillages.org/ ! Agrāk LV aktivitātes, uzbūvējot bērnu ciematus, uzturēja bagātās Rietumu valstis, tāpēc papildus finansējums nebija tik akūts. Tā kā Latvijas IKP un iedzīvotāju labklājība aug, par bērnu uzturēšanu jāsāk domāt vietējā līmenī, jo Rietumi savu finansējumu tagad novirza mazāk attīstītām valstīm.

Asociācija darbojas trīs virzienos:
A)    SOS bērnu ciemati Valmierā un Īslīcē. SOS bērnu ciemati ir vide, kas radīta bērniem, kuri izņemti no viņu bioloģiskās ģimenes vai kādu iemeslu dēļ palikuši bez apgādniekiem. Šajos ciematos bērniem ir radīti apstākļi, kas iespējami tuvi videi un dzīvei ģimenē - bērni iegūst reālu mammu, dažreiz arī tēti, viņiem ir iespēja dzīvot kopā ar īstajiem brāļiem un māsām (SOS bērnu ciematu ģimenes parasti tiek izvēlētas, ja ģimene tiek meklēta vairākiem bioloģiskajiem brāļiem un māsām), saņemt mīlestību, drošus apstākļus, kur viņi var pilnvērtīgi augt un attīstīties. Īpaša uzmanība tiek veltīta bērnu sagatavošanai patstāvīgai dzīvei. Katrā ģimenē aug 5-6 bērni.
B)    SOS jauniešu mājas Jelgavā un Iecavā. Šādas mājas ir radītas jauniešiem, kas auguši SOS bērnu ciematu ģimenēs un sasnieguši 16 gadu vecumu jeb beiguši 9.klasi. Šeit viņi var uzturēties un gatavoties patstāvīgai dzīvei līdz pat 24 gadu vecumam, ja, sasnieguši pilngadību, viņi nolemj turpināt mācības. Jauniešu mājās viņi paši uzņemas rūpes par kārtību, maltītes gatavošanu, pirkumiem un pārējo sadzīvi. 
C)    Ģimeņu atbalsta centri Valmierā, Rīgā, Bauskā, Olainē, Cēsīs. Latvijas SOS Bērnu ciematu asociācija nodrošina arī īstermiņa aprūpi, strādājot ar ģimenēm, kas nokļuvušas krīzes situācijā, cenšoties nepieļaut ģimenes iziršanu, sniedzot psihosociālo atbalstu, ja nepieciešams, arī finansiālu atbalstu. Ģimenes bez maksas var saņemt psihosociālo palīdzību, piedalīties dažādās atbalsta grupās un iesaistīties aktivitātēs gan bērniem, gan pieaugušajiem. Ģimeņu stiprināšanas un atbalsta projektu mērķis ir palīdzēt vecākiem uzņemties atbildību un rūpes par saviem bērniem, lai bērni varētu augt viņiem vispiemērotākajā vidē – savā ģimenē. 
Stāsts no SOS Bērnu ciematu dzīves:
Viņas satikās pavasarī pirms gada. Mazā meitene Madara un viņas brālītis bija pazaudējuši burtiski visu uz pasaules – mājas un galvenais - savu mammu.  Mamma kādā rītā vienkārši aizgāja no mājām nezināmā virzienā, atstājot Madaru un viņas divarpus gadus veco brālīti Danielu lauku mājās trijatā ar vecmāmiņu. Gāja dienas un nedēļas, bet Madaras mamma nedeva nekādu ziņu. Vecmammai vairs nebija spēka un līdzekļu, lai rūpētos par diviem mazuļiem. Tā mazie satika savu SOS audžu mammu Aiju. Madara un Daniels Aijai pieķērās kā dadzīši un visur sekoja viņas pēdās. Aija par šo laiku stāsta: „Mēs ļoti mīļi satiekam, bet nebiju iedomājusies, ka bērnu acīs var būt ierakstītas tik dziļas skumjas. Var just, ka viņi savu īsto mammu ļoti gaida un ilgojas. Es darīšu visu, kas manos spēkos, lai šīs skumjas no viņu acīm pazustu un viņiem vairs nebūtu jāviļas sev vistuvākajos.