O CRUX AVE - Garīgās mūzikas koncerts

Ērģelniece Ilona Birģele un dziedātāja Evita Zālīte aicina uz garīgās mūzikas koncertu O CRUX AVE  Piņķu S.Jāņa luteriskajā baznīcā šī gada 19.martā plkst.18:00. Mūziķes sniegs koncertukurā skanēs dažādu laikmetu latviešu un pasaules izcilāko komponistu garīgā vokālā mūzika un skaņdarbi ērģelēm.

 

Koncertu cikls O CRUX AVE ir sakrālās mūzikas programma balsij un ērģelēm, kura ir tapusi, domājot par Ciešanu laiku, kas kristīgajā pasaulē saistās ar Pestītāja ciešanām un nāvi pie krusta, liekot cilvēkiem aizdomāties par ticību un nodevību, grēku un nožēlu, ciešanām un uzupurēšanos, līdzjūtību un piedošanu. Šī dramatismacaurstrāvotā Bībeles tēma ir spēcīgi iemiesojusies sakrālajā mūzikā, iedvesmojot ievērojamākos komponistus radīt iespaidīgākās un emocionāli piesātinātākās kompozīcijas.

Ejot cauri sešiem gadsimtiem, koncerta programmā tiks atskaņota garīgā mūzika, ko ir radījuši lielākie baroka, klasicisma un romantiskā laikmeta dižgari.



 

Ērģelniece Ilona Birģele regulāri muzicē Rīgas Doma baznīcā, atskaņojot virkni ērģeļu solo programmu, kā arī krāj pieredzi, sadarbojoties ar talantīgiem mūziķiem Latvijā un ārpus tās. Ērģelniece ir sniegusi koncertus Lietuvā, Igaunijā, Zviedrijā, Holandē, Krievijā, Vācijā un Šveicē. Piedalās starptautiskos ērģeļmūzikas konkursos un festivālos. Kā viens no pēdējiem nozīmīgākajiem ir Starptautiskais ērģeļu un kamermūzikas festivāls «Вселенная звука» 2014.gada novembrī Irkutskā (Sibīrija), kurā I.Birģele atskaņoja L.Garūtas, P.Dambja P.Vaska, A.Kalēja un R.Dubras skaņdarbus. Tāpat 2015.gada jūlijā I.Birģele ar panākumiem piedalījās Starptautiskajā ērģeļu festivālā Kondopogā (Karēlija), kur atskaņoja latviešu komponistu ērģeļmūzikai veltītu solo programmu.

 


Evita Zālīte absolvējusi Latvijas Mūzikas akadēmijas vokālās nodaļas prof.Ludmilas Braunas klasi (1997). Vokālo meistarību papildinājusi pie A.Hānenas klasē (Nīderlande, 1997-1998), kā arī Mozarteum akadēmijas meistarklasēs Nidā (Lietuva). Latvijas Nacionālās operas soliste kopš 1999.gada.Piedalās lielo vokāli instrumentālo formu atskaņojumos kopā ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri un Valsts akadēmisko kori "Latvija", kā arī kamermūzikas programmās. Viesojusies ASV, Austrijā, Izraēlā, Holandē, Krievijā, Kanādā (solokoncerts Glena Gulda koncertzālē 2001.gadā). Pastāvīga senās mūzikas projektu un festivālu dalībniece.