Atskats uz DRAUDZES DIENĀM Gančauskās (28.-30.07.2023.)

Jau 3. gadu pēc kārtas tiek rīkotas draudzes dienas jeb draudzes vasaras nometne, kuras centrālais temats šogad bija par fizisko un garīgo drošību.

Nometnes ietvaros draudzes locekļiem bija iespēja iepazīties:

  1. - ar garīgo drošību: kā atbildēt citām pasaules reliģijām un sektām;
  2. - ar fizisko drošību: ar dažādiem militāriem ieročiem, aprīkojumu un kā rīkoties ar savainotu cilvēku kara laukā;
  3. - un ar digitālo drošību: ko nozīmē kiberdrošība, kā sevi pasargāt sociālajos tīklos un interneta vidē no kiberuzbrukumiem.

Bez tematiskajām lekcijām un nodarbībām, gan pieaugušajiem, gan bērniem, bija pieejamas dažāda veida brīvā laika pavadīšanas iespējas - izjāde ar zirgiem, loku šaušana, rāpšanās kliņšu sienā u.c. aktivitātes.

Esam aicinājuši mūsu draudzes locekļus dalīties savos iespaidos un, lūk, ko viņi saka.

Mani uz draudzes dienām aizvilka mazliet spirinoties no citas nometnes Liepājā, kas beidzās tajā pašā dienā, kad sākās draudzes dienas Gančauskās, bet pateicība mācītājiem par to! Pēc pielādētās nedēļas, kas man bija, mierīgs laiks pie dabas noteikti palīdzēja. Nometnes tēma bija drošība, un prezentācijas bija atbilstošas. Mācītājs Andrejs novadīja prezentāciju par tēmu - maldu mācības, un pārējās divas bija par armiju un kiberdrošību. Pat ja tur bija par tēmām par ko es šo un to jau zināju, tās bija ļoti interesantas, it īpaši pēdējā laikā, kas aizdomāties par to kā es pats sargāju savus datus. Gančausku apkārtne pati par sevi arī ir ļoti gleznaina, un tur bija ko pastaigāties, kad parādījās kāds brīvāks brīdis iestarp daudzajām aktivitātēm - to skaitā loka šaušana un izjāde ar zirgiem. Bija arī iespēja nopeldēties, ko man gan neizdevās izbaudīt. Tas viss tika sasaistīts kopā ar īpatnējiem, bet skaistiem svētbrīžiem un kulminēts ar āra dievkalpojumu. Taču vissvarīgākais draudzes dienās, manuprāt, bija satikt un pavadīt laiku ar draudzes brāļiem un māsām, kā arī iepazīt cilvēkus no Rīgas Mārtiņa draudzes. Mūsdienās cilvēkiem ir aizņemtas dzīves un bieži liekas, ka mēs dzīvojam draudzē tikai uz svētdienu un dievkalpojumu, bet šis pasākums deva iespēju būt kopā vienam ar otru personīgā līmenī. (Augusts)

Pirmām kārtām, gribētu pateikties par iespēju piedalīties nometnē! Patika pilnīgi viss. Jauns kolektīvs apkārt un īpaši visi nometnes pasākumi. Tā, piemēram, aizraujošas lekcijas kapellā, brīvdabas dievkalpojums, vingrošana, loku šaušana, pastaigas gar Gauju, aizlūgšanas, un, protams, atpūta brīvā dabā. Šai nometnei ir īpaša nozīme, jo visi atrodāmies ārpus laicīgās dzīves, kur var aizmirst daudz ko, kas varbūt ir lieki uzkrājies. Un, protams, būt kopā ar Dievu, jo Dievs svētī šo laiku, kas pavadīts kopā ar ticības brāļiem un māsām.

Personīgi man ļoti patika “loku šaušana”, jo nemaz nezināju, ka man ir talants uz to, jo šāvu diezgan nekļūdīgi. Pat teiktu ar 90% precizitāti mērķī. Pateicība Mārītei par šo iespēju. Varbūt manī ir paslēpies “Robins Huds”?!

Patika arī visas lekcijas kapellā, kuras lasīja mācītājs Andrejs, no militārā dienesta – Jānis, un mūsu draudzes loceklis Valts. Mājās aizbraucot, man palika atmiņā mācītāja Andreja minētie mormoņiem. Vārdu “mormonis” nekad nebiju dzirdējis un vispār nebija nojautas par to, kas notiek viņpus okeānam, ASV, ticības jautājumos.

Pirmo reizi man bija tas gods brīvdabas dievkalpojumā lasīt Svēto Rakstu lasījumu. Man tas ļoti patika. Bija uzticēts nolasīt fragmentu no apustuļa Pāvila vēstules korintiešiem.

Un, visbeidzot, arī nākamgad es vēlētos ņemt dalību nometnē. Gaidīšu ar nepacietību nākamā gada jūlija beigas un arī citiem mūsu draudzes locekļiem iesaku šo laiku ieplānot, piedalīties, izbaudīt un piedzīvot Dieva klātbūtni atpūtā. (Mārtiņš)

Līdz šim šādās nometnēs nebijām piedalījušies, tā ka šis mums bija interesants piedzīvojums. Patīkami pārsteidza skaistā vieta netālu no Gaujas upes. Tas, ka telefonam nebija zonas, ļāva atslēgties no ikdienas. Šeit ātri radās sajūta, ka esam gaidīti. Nometnes organizatori bija ļoti parūpējušies, lai viss kopā pavadītais laiks būtu pilnvērtīgs. Ļoti izglītojoši bija uzaicinātie lektori, kas mums pasniedza lekcijas par šobrīd aktuālo tēmu - drošību - ikdienā, internetā un garīgo drošību. Ļoti gardas brokastis, pusdienas un vakariņas mājas gaumē. Rīta vingrošanas, iespēja brīvo laiku pavadīt izjādēs ar zirgiem, loka šaušana un pastaigas gar Gauju. Tas viss kopumā bija iedvesmojoši. Mūs ļoti uzrunāja kopīgie sadraudzības vakari ar mācītāju, kuros sajutām Dieva klātbūtni vēl vairāk. Īpaši bija mirkļi, kad Mārtiņa draudzes mācītājs spēlēja saksofonu. Secinājums: Mārtiņa draudzei ir lielisks mācītājs, kas spēlē saksofonu, bet Piņķu draudzei ir lielisks mācītājs, kam ir izcila balss, dziedot dziesmas dievkalpojumos. 😊 Lieliska atpūta divu dienu garumā, kurā mums izdevās pilnībā atslēgties no ikdienas un iegūt pozitīvas emocijas, iespaidus un iepazīt jaunus cilvēkus. Paldies Dievam par šādu iespēju! (Ēriks un Arita)

Foto: Anita Pilsētniece